Terug naar het overzicht
2022

Seksualiteit en prostaatkanker: heel gewoon!

Aanleiding

Na de behandeling van prostaatkanker ervaren meer dan twee derde van de mannen de ingrijpende gevolgen op seksualiteit en intimiteit. In het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is veel aandacht voor voorlichting over seksualiteit, zowel voor, tijdens als na de behandelingen. Onderzoek wijst uit dat deze voorlichting het beste drie maanden na start van de behandeling kan worden gegeven. Maar, we merken dat de drempel om hulp te vragen en adviezen op te volgen dan nog groot is.

Doelstelling

Het inrichten, structureren, implementeren en aanbieden van een workshop voor iedere patiënt en/of hun partner drie maanden na de diagnose. Het ontwerpen, inrichten en onderhouden van een niet-stigmatiserende webshop voor hulpmiddelen bij veranderde seksualiteit tijdens en na de behandeling van prostaatkanker.

Plan van aanpak

  • De uroloog/seksuoloog en gespecialiseerd verpleegkundige urologie/seksuologie geven uitleg over gebruik van medicatie en demonstreren het gebruik van de erectiepomp en penisring. Zij sluiten daarbij aan bij de wensen en behoeften van patiënten en hun partners, zoals deze zijn opgehaald in de consulten die tot nog toe hebben plaatsgevonden. De workshop wordt op video opgenomen en kosteloos aangeboden aan bezoekers van de website van het prostaatkankercentrum. Bij specifieke vragen wordt stellen geadviseerd om een verwijzing te vragen naar ons seksuologisch spreekuur voor mannen met prostaatkanker of een voorziening in de buurt.
  • Ontwerpen van een webshop

Oncologische zorg verbeteren?

Heb jij ook een goed idee?
We helpen je graag op weg, mail naar oncocarechallenge.nl@sanofi.com

Ja, ik doe mee