Terug naar het overzicht
2017

Project kookworkshop slokdarm-kankerpatiënten en uitgave kookboek

Het doel van het project is om slokdarmkankerpatiënten een kookworkshop aan te bieden met gerechten uit het kookboek en hen individuele voedingsadviezen te geven in relatie tot de bereiding van de recepten en hen tevens de mogelijkheid te geven om contacten te leggen tussen lotgenoten onderling . Tevens wordt er een extra druk van het kookboek uitgegeven om meer patiënten met slokdarmkankerpatiënten te ondersteunen bij de bereiding van uitgebalanceerde voeding.

De slokdarm-maag kliniek heeft een kookboek ontwikkeld voor slokdarmkankerpatiënten met recepten, verhalen en tips voor en door patiënten na de behandeling van slokdarmkanker. Naast verhalen van patiënten komen de verschillende professionals aan het woord die iets vertellen over de diagnostiek en behandeling van deze tumorgroep. Dit boek is inmiddels gerealiseerd en in januari 2017 officieel gepubliceerd. Elke patiënt ontvangt voor de operatie een exemplaar van het kookboek. De ervaring is dat na de operatie een moeizame tijd voor patiënt volgt met betrekking tot het eten. Dit boek wil hen vooraf laten zien dat het nuttigen van voedsel ook weer iets kan worden om van te genieten en niet om tegenop te zien, hetgeen uiteindelijk helpt bij herstel na de behandeling. In vervolg hierop willen wij een kookworkshop voor slokdarmkanker patiënten organiseren, waarbij het kookboek als cursusmateriaal wordt gebruikt.

In overleg met de betrokken specialisten worden patiënten uitgenodigd voor de workshop. Wij maken gebruik van de benodigde faciliteiten binnen ZGT. De diëtisten van ZGT nemen deel aan de workshop zodat zij voedingsadviezen aan de deelnemers kunnen geven. De gerechten worden ter plekke onder begeleiding van de ZGT kok bereid. Daarnaast zijn specialisten aanwezig voor een ontmoeting met deelnemers. De kookworkshop willen wij laten plaatsvinden in de week van de slokdarmkanker in januari 2018. Wij verwachten medio 2018 alle boeken van deze druk aan patiënten verstrekt te hebben. Dit houdt in dat wij in het eerste kwartaal 2018 een verzoek voor het realiseren van de tweede druk gaan indienen.

Oncologische zorg verbeteren?

Heb jij ook een goed idee?
We helpen je graag op weg, mail naar oncocarechallenge.nl@sanofi.com

Ja, ik doe mee