Medicatieoverzicht bij oncologische kuren; eigen regie bij de oncologische patiënt! Santeon brede implementatie?
In deze tijd waarbij de patiënt steeds meer zelf moet ondernemen en uitvoeren, de chemokuren steeds ingewikkelder worden en de verpleegkundige de patiënt goed wil ondersteunen in beperkte tijd, dragen de medicatieoverzichten bij aan de eigen regie van de patiënt. Hiermee wordt de medicatieveiligheid verhoogd en medicatietrouw nagestreefd. Door middel van de medicatieoverzichten willen wij zorg voor de oncologische patiënt waarborgen – nu en in de toekomst.
Een belangrijk aspect van medicatieveiligheid bij oncologische kuren is het behouden van een accuraat overzicht van alle medicatie die de patiënt moet gebruiken om medicatietrouw te bevorderen. Het is belangrijk dat patiënten hun medicijnen op het juiste tijdstip en in de juiste dosering innemen, om ervoor te zorgen dat de medicatie zo effectief mogelijk is. Als patiënten hun medicijnen niet op de voorgeschreven manier innemen, kan dit niet alleen hun gezondheid in gevaar brengen, maar ook de effectiviteit van de behandeling verminderen of kunnen bijwerkingen (bv.misselijkheid) t.g.v. de oncologische kuur heftiger zijn. De patiënt kan hierin ondersteund worden door het bijhouden van een medicatieoverzicht, waarop alle medicijnen, inclusief dosering en tijdstip van inname, worden vermeld en de patiënt deze kan aftekenen.
In den landen horen wij dat veel ziekenhuizen een zelfde ervaring als het CWZ ondervindt. De wens is om het medicatieoverzicht dat ontwikkeld is t.b.v. het CWZ, Santeon* breed uit te dragen. Santeon is een samenwerkingsverband van 7 top klinische ziekenhuizen verspreid over Nederland opgericht in 2010: Catharina Ziekenhuis, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, OLVG, Maasstad Ziekenhuis, Sint Antonius Ziekenhuis.
Doelstelling
Binnen een jaar informeren van betrokken collega’s van de Santeon ziekenhuizen over het speciaal voor het CWZ ontwikkelde programma om medicatieoverzichten samen te stellen voor oncologische behandelingen; de voordelen hiervan en voorwaardes hiervoor uit te leggen, de manier waarop een medicatieoverzicht wordt ontworpen, op welke manier borging en het gebruik op het kwaliteitsportaal wordt bewerkstelligd en hoe implementatie op de werkvloer kan worden uitgevoerd. Dit alles om hen te enthousiasmeren om over te gaan op het gebruik van een dergelijk programma ten einde de oncologische patiënt te ondersteunen in medicatieveiligheid en medicatietrouw en zodoende eigen regie over medicatie inname tijdens hun oncologische behandeling te krijgen en te behouden.