Terug naar het overzicht
2018

Fietslabyrint

Wanneer patiënten deelnemen aan het bewegingsprogramma gedurende de periode dat zij chemotherapie krijgen, kunnen ze op het moment van de toediening met chemotherapie niet aan het programma deelnemen. Om het welzijn van deze patiënten te bevorderen voorziet het fietsen met behulp van het Fietslabyrint in de continuïteit van het bewegingsprogramma. Hierbij bewegen deze patiënten ook op het moment van de daadwerkelijke toediening met chemotherapie.

Fietslabyrint Fietslabyrint is een systeem waarmee mensen interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden. Het beeldscherm waarop de fietsroutes worden getoond, is aangesloten op een hometrainer of andere bewegingstrainer. Stopt de fietser met trappen, dan stopt ook de fietsroute op het scherm. De beelden zijn levensecht en op kruispunten kiest de fietser zelf welke kant hij op wil. Meer dan 250 fietsroutes in binnen- en buitenland zorgen voor grenzeloos fietsplezier!

Daarnaast biedt het fietsen een leuke afleiding. Door prachtige beelden en omgevingsgeluiden (te horen met koptelefoon) komt een patiënt in een andere sfeer, gedachte en omgeving. Het geeft aanleiding om een gesprek te voeren met een verpleegkundige of een mede patiënt.

Fietslabyrint voor de Afdeling Oncologie Het Fietslabyrint voor de afdeling Oncologie (dagbehandeling) zal bestaan uit een beeldscherm op een verrijdbare standaard en computer met Fietslabyrintsoftware. De trappers met sensoren worden bevestigd aan de behandelstoel. Het systeem is verder gemakkelijk met de hand te bedienen.

Doelgroep voor het Fietslabyrint Het Fietslabyrint wordt ingezet bij patiënten die reeds deelnemen aan een bewegingsprogramma dat door een fysiotherapeut wordt begeleid. Hierbij is door de fysiotherapeut een programma op maat opgesteld dat tijdens de toediening met chemotherapie gecontinueerd wordt. Op deze manier wordt het Fietslabyrint op een verantwoorde manier ingezet.

Met het bedrag dat vanuit de Onco Care Challenge beschikbaar wordt gesteld, kan tot de aanschaf worden overgegaan van: één volledig Fietslabyrint (beeldscherm, computer met software en een trapper set) en twee losse trapper sets.

Oncologische zorg verbeteren?

Heb jij ook een goed idee?
We helpen je graag op weg, mail naar oncocarechallenge.nl@sanofi.com

Ja, ik doe mee