Terug naar het overzicht
2018

Interdisciplinaire leergang over integrative medicine voor zorgprofessionals

Binnen het Rijnstate Ziekenhuis zijn we gestart om Integrative Medicine (oftewel: integrale zorg) te ingegreren binnen het reguliere zorgproces van de oncologische zorgketens. Patiënten hebben veel vragen over aanvullende zorg zoals bijvoorbeeld het gebruik van wietolie, kurkuma, acupuntuur, yoga en andere zaken. Vragen die wij als zorgpofessional vaak niet of summier kunnen beantwoorden maar ook vragen die door patiënten vaak niet gesteld durven te worden. Dit is precies een van de redenen waarom aandacht voor kennis over IM belangrijk is! In sommige situaties kan dit ongewenste gevolgen hebben. Zo kunnen bv. visolie- preparaten tumorcellen resistent maken tegen chemotherapie en ook het gebruik van sint-janskruid en andere kruidenpreparaten kunnen geneesmiddelen tegen werken of juist versterken, waardoor de kans op bijwerkingen groter wordt. Over en weer elkaar dus informeren is essentieel! IM is een aanpak waarbij gekeken wort naar de specifieke behoeften en omstandigheden van de pat. en daarbij de beste (evidence based) methoden gebruikt worden om diens gezondheid te optimaliseren. Het maakt gebruik van alle geschikte therapeutische benaderingen met als doel optimale gezondheid en welbevinden te bereiken.

Naast het lopende project IM in het Rijnstate ziekenhuis willen we de gelden van de oncocare challenge graag gebruiken voor het maken van algemene zaken die niet alleen voor Rijnstate maar ook voor belangstellenden (patiënten, diens familie en zorgverleners) in den landen gebruikt kunnen worden omdat wij erin geloven dat IM over een paar jaar niet meer weg te denken is in het regeliere zorgproces!

Oncologische zorg verbeteren?

Heb jij ook een goed idee? Doe mee en maak kans op € 10.000,- om jouw idee vorm te geven. We helpen je graag op weg, mail naar oncocarechallenge.nl@sanofi.com

Ja, ik doe mee